En röd skylt uppe på en byggnad där det står akutmottagning.
Foto: Emil Langvad/TT

Ny metod kan bli ett sätt att förutspå hjärtinfarkt

1:29 min

Idag finns flera sätt att se när en patient har drabbats av hjärtinfarkt eller åderförkalkning. Men nu har forskare vid universitetet i Oxford tagit fram en metod för att förutspå risken för att en hjärtinfarkt ska inträffa.

Studien adresserar ett problem med riskbedömningen av patienter med åderförkalkning. I dagsläget finns metoder för att se att en patient har åderförkalkning, men det finns bara grova mätinstrument för att bedöma vilka patienter som löper hög risk för att drabbas av en hjärtinfarkt.  

 – Vi har väldigt små möjligheter att säga när åderförkalkningen håller på att bli instabil och farlig, säger Ulf Hedin, professor i kärlkirurgi. 

Den nya metoden går ut på att med hjälp av en datortomografi mäta pågående inflammationer i fettvävnaden runt kranskärlen. Läkare skulle då, genom att följa inflammationen, kunna se om det finns en ökad risk för hjärtinfarkt. Det eftersom en inflammation i fettvävnaden gör att placket som utgör åderförkalkningen riskerar att släppa vilket kan orsaka en hjärtinfarkt.

Nästa steg är att pröva metoden på patienter under en längre period för att se om metoden förutspår faktiskt sker.

Skulle metoden visa sig vara effektiv i att i förtid diagnotisera hjärtinfarkt skulle innebära flera positiva förbättringar för patienterna. 

– Naturligtvis skulle det förbättra vårt omhändertagande av patienter och vi skulle kanske förhindra hjärtinfarkt hos patienten innan det kommer. Men det kommer också att underlätta utvecklingen av nya läkemedel som kanske kan motverka hjärtinfarkt, säger Ulf Hedin.

Referens: Antonopoulos et al, "Detecting human coronary inflammation by imaging pervascular fat", publicerat 12 juli 2017 i Science Translational Medicine, doi: 10.1126/scitranslmed.aal2658

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista