Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långa arbetsdagar kopplat till ökad risk för hjärtproblem

Publicerat fredag 14 juli 2017 kl 06.00
Intervju med Peter Westerholm om hjärtflimmerstudien
(2:26 min)
Person uppifrån som sitter vid ett skrivbord med två datorer.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

 Personer som jobbar mer är 55 timmar i veckan tycks löpa en ökad risk att få förmaksflimmer. Det visar en studie på drygt 85 000 personer.

Studien är en sammanställning av många andra mindre studier i Sverige, Danmark, Finland och Storbritannien. Det sammanlagda resultatet blir att risken för hjärtflimmer ökar med 40 procent om man jobbar mer än 55 timmar i veckan jämfört med om man jobbar 35-40 timmar i veckan.

Men andra riskfaktorer verkar vara allvarligare, enligt en kommenterande artikel i European Heart Journal.

Det handlar då om att det är en kraftigare ökad risk för förmaksflimmer om du har kronisk njursvikt, en genetisk känslighet för förmaksflimmer, lungsjukdomen KOL, klaffel på hjärtat, andningsuppehåll i sömnen eller om du röker. De vanligaste förekommande åkommorna här är KOL, andningsuppehåll och rökning.

Professor Lars Alfredsson på Karolinska institutet, som är en av författarna till hjärtflimmerstudien, håller med om att de här andra sex riskfaktorerna är allvarligare.

– Men långa arbetsdagar kan bli som lök på laxen. Om du har några av de andra riskfaktorerna och dessutom arbetar länge så kanske det gör att du utvecklar förmaksflimmer, säger han.

En av studiens svagheter är att försökspersonerna bara en gång under en tioårsperiod berättade hur mycket de jobbar.

Men Peter Westerholm professor emeritus i arbete och miljömedicin vid Uppsala universitet, också en av medförfattarna,  menar att studiens resultat måste tas på allvar.

– Det här måste vi borra mer i. Vi tycker det är uppseendeväckande med en 40 procentig ökning jämfört med normalarbetstid. Det är en utmaning att risken för förmaksflimmer ökar ju mer du jobbar, säger professor Peter Westerholm.

Ett problemet är att forskarna inte vet vilka mekanismer som skulle kunna ligga bakom sambandet mellan långa arbetsdagar och hjärtflimmer.

Förmaksflimmer kan i vissa fall leda till stroke, alltså hjärnblödning eller propp i hjärnan.

Referens: Mika Kivimäki et al "Long working hours as a risk factor for atrial fibrillation: a multi-cohort study" 14 July 2017 European Heart Journal (2017) 00, 1-8, doi:10.1093/eurheartj/ehx324

Bakhtawar K. Mahmoodi och Lucas V. Boersma "Do long working hours predispose to atrial fibrillation?" 14 July 2017, European Heart Journal (2017) 00, 1–3 EDITORIAL, doi:10.1093/eurheartj/ehx385

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".