Två Kräftor i händerna på en fiskare.
Signalkräftornas utbredning är något som kartläggs i databasen. Foto: Christine Olsson / TT

Kräftdatabas görs tillgänglig för allmänheten

Kartläggningen av Sveriges kräftbestånd har hittills varit något som bara beslutsfattare och forskare kommit åt. Nu ska alla kunna se de bepansrade populationerna.

Innan augustis kräftskivor lanseras den nationella kräftdatabasen för allmänheten.

Sveriges lantbruksuniversitet Institutionen för akvatiska resurser, på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten ligger bakom databasen som innehåller uppgifter om bestånden för signal- och flodkräftor i hela Sverige.

Tanken är också att man i framtiden ska kunna se vilka vatten som är drabbade av den fruktade kräftpesten och undvika att sprida smitta.

När databasen nu öppnas upp för allmänheten ska det också bli möjligt för användare utöka kunskapen om kräftor i Sverige genom att skicka in resultaten av egna provfisken.

Sedan tidigare har databasen varit tillgänglig för bland annat kommuner och landsting. Den har också legat till grund för flera svenska och internationella forskningsprojekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista