Bindväv syns här i blått runt cancerceller som visas i rött.
1 av 2
Bindväv syns här i blått runt cancerceller som visas i rött. Foto: Linan Liu & Jenu V. Chacko
Droppställning med cellgifter som används vid cancerbehandling.
2 av 2
Cellgifter som används vid cancerbehandling. Foto: Gerry Broome, TT

Målsökande celler ska rikta in sig på cancern men inte kroppen

1:41 min

Forskare har hittat en metod som de tror kan använda målsökande celler för att oskadliggöra dottertumörer, metastaser, hos cancerpatienter.

Metoden skulle vara mycket mer riktad än dagens behandlingar, vilket är en fördel säger Staffan Strömblad som är professor i klinisk molekylärbiologi vid Karolinska institutet.

– De substanser man använder i kemoterapi är väldigt giftiga. Om man kan rikta dem och få dem att verka lokalt på metastaserna utsätts övriga kroppen för mycket lägre doser.

Det är spridningen av dottertumörer, metastaser, som ofta avgör hur allvarlig en cancersjukdom blir. Över 90 procent av dödsfallen i cancer orsakas av metastaser.

Men metastaserna är svåra att hitta. Bland annat för att de sprids till inre organ som lever och lunga. de är också svåra att behandla.

Ett internationellt forskarlag beskriver nu en metod där de tar fasta på att bindväven kring metastaser blir styv. Med kemiska verktyg tillverkar forskarna målsökande celler som reagerar på de här styva områdena kring dottertumörerna

När de målsökande cellerna känner igen de styva områdena aktiveras ett cellgift som de bär med sig. Det kan sedan ta död på dottertumören.

Forskarna har testat sin metod på möss med metastaser av bröstcancer och fått den att fungera. Men än så länge är det bara ett första steg på vägen.

– Om man lyckas och är framgångsrik med den här utvecklingen skulle det kunna användas kliniskt om kanske tio år, säger Staffan Strömblad.

Referens: Linan Liu et al. Mechanoresponsive stem cells to target cancer metastases trough biophysical cues. Science Translational Medicine 26 juli 2017. DOI: 10.1126/scitranslmed.aan2966

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista