Ljus sten med röda fläckar.
En granatrik gnejs. Foto: Charlotte Möller

Svenskar hittar diamanter i Norge

Skanderna kan ha varit högre än Himalaya
1:38 min

En långt pågående diamantjakt i Norge har nu äntligen gett resultat. Och mikrodiamanterna skvallrar om att bergarten varit med om en spännande resa.

Svenska forskare har för första gången lyckats hitta diamanter på plats i en bergart vid Tröndelagskusten i Norge.

Genom att analysera ett prov av den röda mineralen granat kunde man hitta flera diamanter.

– PANG! Så identifierades åtta stycken mikrodiamanter, bara sådär. Och de sitter inneslutna i den här granaten, säger Charlotte Möller som är professor i Geologi och den som gjort fyndet tillsammans med Iwona Klonowska. 

Men diamanterna som hittades är inget för kommersiellt bruk. De är nämligen väldigt små och går under namnet mikrodiamant. Lättast ser man dem med ett mikroskop med 1000 gångers förstoring.

Eftersom mikrodiamanterna är så små och skruttiga är de inte särskilt populära att använda i smycken.

Däremot berättar mikrodiamanterna en historia om bergarten och hur den utsatts för ett enormt tryck. Ett tryck som gjort att den skjutits ner djupt under ytan för att sen komma upp igen. 

– Det här vänder ju upp och ner på allt. För om det finns mikrodiamant så betyder det att den här bergarten måste varit nere på vansinnigt stora djup, berättar Charlotte Möller. 

Den tjockaste jordskorpan vid en bergskedjebildning idag är i Himalaya, som är ungefär 80 kilometer tjock. Och eftersom de norska diamanterna skvallrar om att bergarten varit nere på så mycket som 120 kilometers djup, kan det enligt forskarna betyda två saker.

Antingen har den norska bergarten skjutits ner så långt att den hamnat under en kontinent, eller så har vår bergskedja, alltså Skanderna, varit högre och haft en tjockare jordskorpa än Himalaya.

– Vi har ju vetat att det här var stora djup men inte att det var så här galet stora djup, säger Charlotte Möller. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".