En bit av en målning på en kvinna. Den uppskattas vara mellan 1 600 och 1 450 år gammal och kommer från den minoiska kulturen
Den här målningen uppskattas vara mellan 1 600 och 1 450 år gammal och kommer från den minoiska kulturen. Foto: Wolfgang Sauber

Ursprunget till de grekiska sagornas folk

Människorna bakom många kända berättelser från det gamla Grekland har nu fått en genetisk historieskrivning.

En internationell forskargrupp har samlat ihop arkeologiska fynd och gjort dna-analyser på ben och tänder från 19 olika individer.

Resultaten kan hjälpa oss att förstå mer om ursprunget till de minoiska och mykenska kulturerna och kopplingen mellan dem.

De här kulturerna fanns för mellan 3 000 och 5 000 år sedan. De har gett upphov till berättelser som den om minotauren i labyrinten på Kreta, och om kung Agamemnon som ledde grekerna i det trojanska kriget som Homeros skrev om i Iliaden.

Enligt de genetiska analyserna verkar det som att båda grupperna har sitt ursprung till tre fjärdedelar från de första jordbrukarna i dagens Grekland och Turkiet. Men de verkar också härstamma från människor från Kaukasus och Iran.

Referens: Iosif Lazaridis et al. Genetic origins of the Minoans and Mycenaeans. Nature 2 augusti 2017. DOI:10.1038/nature23310

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".