en älg står och mumsar i sig blad
Den här älgen verkar gilla blad, men de är annars experter på att stoppa i sig betydligt mer svårsmält mat. Foto: Tambako The Jaguar/Flickr

Skogens konung inspirerar till nytt biobränsle

Nu kanske älgen kan ge inspiration i forskningen kring andra generationens biobränsle. Forskare vid KTH studerar mikroorganismerna i älgens våm.

De biobränslen som idag finns på marknaden görs av stärkelse och socker från olika grödor. Metoden har mött kritik, eftersom grödorna i stället hade kunnat användas till livsmedel.

Ett alternativ skulle kunna vara att använda sådant vi inte äter, som exempelvis bark, halm och grenar. Men det är svårt att bryta ner och metoderna som finns idag är inte tillräckligt effektiva.

Det är därför älgen är intressant för forskarna. Mikroberna och enzymerna i älgens våm är nämligen specialister på att bryta ner just sådant, och kan kanske lära oss ett och annat om hur man gör.

Hittills har den internationella forskargruppen vid Kungliga tekniska högskolan bland annat lyckats kartlägga arvsmassan från nästan hundra olika mikrober från älg-våmmar, skriver de i ett pressmeddelande.

De hoppas nu kunna fortsätta sin forskning för att ta fram nästa generations biobränsle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".