1 av 3
Två burkar med vit och neongrön mikroplast som används för forskning.
2 av 3
Mikroplaster som forskarna vid Stockholms universitet använder i sina experiment. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Mikroplast fångas upp av levande geléfilter

Viktigt att förstå var partiklarna hamnar
1:49 min

En grupp med havslevande djur med det lite otympliga namnet appendikularier har fångat intresset hos amerikanska forskare som studerar mikroplaster.

Djuren kan även kallas för svanssjöpungar, och forskarna menar att de kan vara en viktig faktor för att förstå hur mikroplaster rör sig och var de hamnar i haven. Anledningen är att plastpartiklarna fastnar i de filterapparater som appendikularierna har för att fånga mat.

– Om de här partiklarna har negativa effekter på djur är det viktigt att veta var vi kommer att hitta mest mikroplaster, säger Martin Ogonowski som jobbar med mikroplaster på institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet.

Appendikularierna finns i alla världshav. De påminner om grodyngel med huvud och svans.

Men de svävar också omkring i en sorts geléaktiga hus som fungerar som filterapparater för att fånga in småplankton att äta. Där kan även partiklar av mikroplast fastna.

Sedan faller partiklarna till botten med djurens avföring, eller med geléhusen som också sjunker neråt när de blivit gamla och ersätts av nya.

Det här har de amerikanska forskarna studerat genom att släppa ut lite mikroplastpartiklar utanför Kaliforniens kust. De har använt mikroplastpartiklar som är flourescerande när man lyser på det med UV-ljus.

– Då kan man både räkna partiklarna och följa hur de rör sig genom filterapparaten hos de här små djuren.

Men egentligen berättar inte den här studien så mycket nytt, säger Martin Ogonowski. Redan på 1980- och 90-talen användes plastpartiklar för att studera filtreringen. Skillnaden nu är att vi har fått en ny frågeställning som handlar mer om var mikroplasten hamnar än hur djuren fungerar.

– Även om man inte pratade om mikroplaster på den tiden som ett potentiellt miljöproblem, använde man plaster för att se hur saker och ting fungerar fysiologiskt hos djuren, säger 

Men han konstaterar att djuren är intressanta att forska vidare om i det här sammanhanget. 

– De filtrerar mycket vatten och skulle kunna vara exponerade till en hel del mikroplast.

I videon här ovanför får vi se mer om hur de amerikanska forskarna har utfört sin studie. Foto: Rahkendra Ice / AAAS

Referens: Kakani Katija et al. From the surface to the seafloor: How giant larvaceans transport microplastics into the deep sea. Science Advances 16 augusti 2017. DOI: 10.1126/sciadv.1700715

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".