Robotens hand hälsar på en människa
Den här robothanden är tillverkad i ett mjukt självläkande material. Foto: Seppe Terryn

Skadad robot kan läka sig själv

I lite värme blir roboten som ny igen
1:17 min

Belgiska forskare har utvecklat ett material som hjälper robotar att självläka skador.

Om vi människor skär oss, får muskelbristning eller bryter ben läker vi av oss själva. Nu kan också mjuka robotar, som är tillverkade i ett särskilt polymermaterial, läka sig själva om de får revor, rispor eller punkteringar. 

När materialet utsätts för måttlig värme kan det nämligen laga sig självt, och blir då lika bra och starkt som före skadan. Den egenskapen gör att materialet också kan återvinnas. 

Mjuka robotar är ett växande forskningsfält. Mjukheten är till fördel för robotar som till exempel ska ha mycket med människor att göra eller hantera ömtåliga saker.

Men mjukheten har sitt pris eftersom dessa material också är sårbara.

De senaste åren har andra nya material som kan läka själva utvecklats, till exempel för billack och mobilskärmar.

Men flera av de nya materialen blir inte lika starka efter läkeprocessen. Det material som de belgiska forskarna tagit fram återfår däremot både sin ursprungliga form och styrka när det värms upp.

Tanken är att robotarna själva ska upptäcka sina skador, och antingen stå för uppvärmningen själva eller gå till någon slags värmerum och laga sig själva.

– Nästa steg är att utveckla ett sådant känselnätverk i robotarna, berättar Seppe Terryn som är en av forskarna bakom studien vid Vrije-universitetet i Bryssel.

Referens: S Terryn et al. Self-healing soft pneumatic robots, Science Robotics doi/10.1126/scirobotics.aan4268

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".