Ett whiskyglas i närbild. Glaset är lite lutat och ljuset reflekteras i glaset.
Den rökiga doften och smaken i whisky förstärks när vatten tillsätts. Foto: Phil Long

Därför smakar whiskyn mer med lite vatten

Om man tillsätter lite vatten i whiskyn flyttar sig det rökiga smakämnet guaiacol närmare glasets yta, konstaterar kemister vid Linnéuniversitetet i Kalmar i en studie.

Forskarna har gjort en datorsimulering för att se hur vatten, alkohol och smakämnet i rökig whisky, guaiacol, beter sig i olika vattenspädningar.

Om man tillsätter lite vatten byter smakämnet plats i glaset och kommer närmare ytan och kanterna, konstaterar forskarna.

Det här beror på att en del av alkoholmolekylen skyr vatten, och försöker komma undan vattnet genom att dra sig mot glasets kanter och vätskans yta, när vatten tillsätts. Med sig tar de det rökiga smakämnet.

Därför träffar röksmaken lättare tungan och näsan när man tillsätter lite vatten, säger forskarna.

Referens: Björn C.G. Karlsson & Ran Friedman, 2017. Dilution of whisky - the molecular perspective. Scientific Reportes. Doi: 10.38/s41598-017-06423-5

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".