Mjuk gel ska stoppa musslorna

Döljer det underliggande skrovet
1:56 min

En silikonoljebaserad gel kan stoppa musslor som vill sätta sig på båtarnas skrov. Det menar ett forskarteam från bland annat Harvard i en studie. Gelen gör båten för mjuk.

Många båtägares återkommande huvudvärk är alla vattenlevande organismer som sätter sig på båtarnas skrov, vilket i sin tur ökar bland annat friktionen och därmed också bränsleförbrukningen.

Idag används ofta giftiga färger för att motverka detta. Färger som lossnar och påverkar miljön negativt.

Därför forskas det på mer miljövänliga alternativ.

Och ett sådant alternativ är alltså möjligen den silikonoljebaserade och vattenavstötande gelen som forskare från bland annat Harvard tittat närmare på.

I studien applicerades gelen på ett antal plastytor, medan andra ytor av samma plast lämnades obehandlade.

Efter det utsattes ytorna för angrepp från musselarten Perna viridis. Det är en art som ofta betraktas som extra problematisk eftersom den lätt fäster sig på båtar och dessutom sprider sig till nya miljöer.

Och det visade sig att plasten som behandlats med gelen, fick långt färre musselangrepp.

Enligt forskarna handlar det antagligen om att gelen är alldeles för mjuk för musslorna, och dessutom döljer det underliggande skrovet effektivt.

Studien är väldigt intressant även om det kvarstår en hel del frågetecken, berättar Lina Petersson, sakkunnig på båtmiljöer på Transportstyrelsen.

– Det måste testas på svenska förhållanden. Och de flesta fritidsbåtarna ligger ju stilla största delen av tiden och frågan är hur det fungerar då, om det faktiskt håller ytan fri från beväxning, säger hon och fortsätter:

– Det är också en fråga om detta bara berör musslor, eller om det även håller havstulpaner borta? Det är ju havstulpaner som är det största problemet i svenska vatten.

I videon ovan ses hur musslor trevande sticker ut sina fötter ur skalet för att undersöka en yta, men undviker det mjuka underlaget. Foto: S.Amini/Science

Referens: Vogel et al. Preventing mussel adhesion using lubricant-infused materials. Science 2017. http://science.sciencemag.org/cgi/doi/10.1126/science.aai8977

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".