Närbild på virvelbagge.
Den randiga urvirvelbaggen är Madagaskars äldsta djurart och har fyra ögon så att den kan se både över och under vattenytan. Foto: Grey Gustafson

Randig skalbagge är Madagaskars äldsta djur

Anlände för 200 miljoner år sedan
0:54 min

Den är randig och har fyra ögon. Det handlar om den randiga urvirvelbaggen. Nu har forskare från bland annat Naturhistoriska riksmuseet kommit fram till att den är äldst på Madagaskar.

Den randiga urvirvelbaggen upptäcktes redan på 1950-talet, men nu har alltså forskare från bland annat Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, undersökt dess släktträd och evolution med hjälp av dna och fossil.

De upptäckte då att den randiga urvirvelbaggen, med en kroppslängd på en knapp centimeter, är ensam överlevare i en grupp virvelbaggar som annars bara är kända som fossil från dinosauriernas tid. Och det gör den till äldst bland Madagaskars hela växt- och djurliv, enligt forskarna.

– Det har gjorts väldigt mycket studier på olika arter och grupper av arter på Madagaskar. Och man har varit särskilt intresserad av om arterna fanns där redan när ön satt ihop med andra kontinenter, eller om de kommit dit efteråt, berättar Johannes Bergsten, intendent på Naturhistoriska riksmuseet och en av forskarna bakom studien.

Madagaskar blev en ö för ungefär 90 miljoner år sedan och forskare har länge försökt förstå hur Madagaskars natur har uppstått. Inte minst eftersom det lever så många arter här som inte finns någon annanstans. 

Det har visat sig att de flesta arterna, eller förfäder till arterna, spridit sig till Madagaskar efter att ön bildades. Lemurerna är ett känt exempel vars förfader kom till Madagaskar för cirka 60 miljoner år sedan.

Men den randiga urvirvelbaggen är ett av undantagen.

– Det finns några få exempel på äldre arter. Några ödlor, sköldpaddor och ciklider till exempel. Men när vi studerade släktträdet kunde vi se att den här virvelbaggen hamnar på en ålder av ungefär 200 miljoner år. Och det finns ingen annan studie som kommit fram till en sådan ålder på någon endemisk art på Madagaskar, säger Johannes Bergsten.

Dateringen av virvelbaggarnas släktträd har gjorts med hjälp av fossil och dna av forskarna Johannes Bergsten och Rasa Bukontaite vid Naturhistoriska riksmuseet tillsammans med kollegor vid universiteten i Kansas, New Mexico och Russian Academy of Science.

Referens: Gustafson et al. Tip-dated phylogeny of whirligig beetles reveals ancient lineage surviving on Madagascar. Scientific Reports. Augusti 2017. Doi:10.1038/s41598-017-08403-1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".