Fredrik Hieronymus och Elias Eriksson
Fredrik Hieronymus och Elias Eriksson vill vetenskapligt bevisa att ifrågasatta SSRI-preparat fungerar. Foto: Ylva Carlqvist Warnborg

Forskare slår fast att SSRI-läkemedel fungerar mot depression

Ny forskning på gammal data
1:35 min

Länge har effekten av antidepressiva SSRI-läkemedel ifrågasatts. Kritiker menar att den kan förklaras av placebo-effekten eller manipulerade studier. Men flera studier från Sahlgrenska akademien i Göteborg vill nu slå fast att SSRI verkligen fungerar.

– Jag är fullständigt övertygad om att jag inte har övertygat alla mina meningsmotståndare eftersom det är en synnerligen kontroversiell fråga. Det är många som är kraftfullt övertygade om att de här medlen omöjligt kan fungera, säger Fredrik Hieronymus.

Han har hittills fått tre artiklar från doktorandarbetets studier publicerade i vetenskapliga tidskrifter, och ytterligare två är på gång.

Hans handledare och professor i farmakologi, Elias Eriksson, säger att forskarvärlden visserligen i stort är överens om att SSRI-preparat fungerar mot depression, men att de också har ifrågasatts av ett fåtal men röststarka forskare ända sedan 1990-talet.

– Jag är djupt olycklig över att det har spridits en bild i massmedia att de här medlen är ineffektiva. Ser man till den bevisning som finns är det svårt att komma till någon annan slutsats än att de har en påtagligt god antidepressiv effekt, säger Elias Eriksson.

Doktoranden Fredrik Hieronymus har i sin forskning delvis utgått från samma studier som tidigare legat till grund för tung kritik mot SSRI-preparaten.

Det handlar alltså ny forskningstolkning av gammal data. I stället för att som tidigare analysera ett stort arbetsmaterial ur ett metaperspektiv som ger väldigt trubbiga medelvärden, har Hieronymus forskning specifikt och på individnivå granskat data från flera tusen patienter.

Nu menar han att det vetenskapligt kan slås fast att SSRI-preparat med bred marginal slår placebo-effekten.

– Om du bara tittar på nedstämdhet är det så att 90 procent visar att antidepressiva är bättre än placebo.

Mer i Vetandets värld: Striden om de antidepressiva medlen

P3-podden Psyket: Vad händer i hjärnan när man äter antidepressiv medicin?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".