Professor Lars Wallentin framför en affisch på europeiska hjärtkonferensen i Barcelona i Spanien 2017.
Professor Lars Wallentin är glad över att patienter kan väntas dra fördel av den nya behandlingen för de med perifer åderförkalkning. Foto: Annika Östman, SR
Europeiska hjärtkonferensen i Barcelona

Färre amputationer när läkemedel kombineras vid åderförkalkning

"Effektiva metoder har tidigare saknats"
1:34 min

När redan kända läkemedel kombineras kan det leda till färre amputationer för personer som haft åderförkalkning i benen. Det visar en ny stor studie på den europeiska hjärtkonferensen ESC i Barcelona i Spanien.

Om en person drabbas av åderförkalkning i hjärtat finns många olika typer av behandlingar att ta till.

Värre har det varit för dem som får åderförkalkning i exempelvis benen. Den behandling som hittills har använts i Sverige har varit ett blodförtunnande medel med acetylsalicylsyra, Trombyl. Det gör att blodplättar inte klumpar ihop sig till proppar.

Men i en stor studie där över 7000 patienter lottats till olika typer av behandlingar i 33 länder, har forskare nu visat att en kombination av olika läkemedel blev mer effektivt.

Genom att kombinera acetylsalicylsyra med ett redan känt läkemedel som är koagulationshämmande, och som  innehåller den aktiva substansen rivaraxoban, blev resultatet avsevärt bättre. Rivaraxoban gör att blodet inte levrar sig lika lätt.

Kombinationen av de både medlen gav effekter både på överlevnad och hjärthälsa samt ledde till färre amputationer.

– Det här visar på en ny behandlingsprincip. Det lär bli genomslag eftersom man kan minska dödligheten och sjukligheten hos den gruppen, säger Lars Wallentin som är senior professor i kardiologi vid Uppsala universitet.

Han har granskat studien och presenterade sin kritik på den stora europeiska hjärtkonferensen i Barcelona i Spanien.

Studien har letts från Kanada och kallas COMPASS. Men än så länge har ingen ekonomisk analys gjorts om det blir samhällsekonomiskt lönsamt att använda den här medicinen.

Lars Wallentin utgår från att det snart kommer att komma en sådan studie. 

– Det här läkemedlet har ett patent som bara räcker till  2022 eller 2024, så det blir billig om sju till åtta år. Därför tror jag att samhället har råd med det här och att det sedan kommer att bli en mycket kostnadseffektiv behandling, säger han. 

Referenser: S Anand et al" COMPASS PAD- Cardiovascular Outcomes for People using Anticoagulation Strategies trial: Results in Patients with Peripheral Artery Disease." 27 aug 2017 Abstract ESC , Barcelona, coming in The Lancet.

John W. Eikelboom et al “Rivaroxaban with or without Aspirin in Stable Cardiovascular Disease” 27 aug 2017 NEJM DOI: 10.1056/NEJMoa1709118

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".