Karin Mattsson och Therese Karlsson bredvid ett mikroskop
Karin Mattsson och Therese Karlsson forskar om mikro- och nanoplaster i havet med hjälp av avancerade mikroskop. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Det allra minsta plastskräpet i haven ska undersökas

"Ungefär 10 000 gånger mindre än ett hårstrå!"
1:35 min

På Kristinebergs marina forskningsstation i Bohuslän inleds nu detaljstudier av skräppartiklar i haven. Genom att koppla ihop olika avancerade mikroskop hoppas forskare påvisa partiklar så små som 200-300 nanometer.

– Det är ungefär 10 000 gånger mindre än ett hårstrå! Är det viktigt att komma ner i så små storlekar? Ja, vi ser att det generellt finns många fler mindre partiklar eftersom de större partiklarna fragmenteras sönder till mindre, säger doktoranden Therese Karlsson.

Forskarna ska koppla ihop ett sofistikerat lasermikroskop med ett elektronmikroskop för att kunna ta fram mer kunskap om alla olika slags mikro- och nanosmå partiklar, som befaras påverka livet i haven.

Men hur farliga plastpartiklarna är vet vi väldigt lite om.

– Det finns så många olika slags partiklar. Idag behandlar vi dem som en grupp, men alla de här materialen beter sig på olika sätt. Därför behöver vi förstå det här på en mer detaljerad nivå.

Utöver ett mindre antal riktigt vanliga bruksplaster som polyeten, polystyren och polypropylen, finns omkring 4 000 olika tillsatsämnen som gör att partiklarna blir olika skadliga för arter och miljöer.

De nya mikroskopen kommer att betyda mycket för forskningen om plaster i havet, tror Therese Karlsson.

– Vi kan förklara att en plastpåse hamnar i vattnet, följer med strömmarna och kanske sjunker till botten eller hamnar i ett djur. Men det är oerhört komplext när det sedan handlar om små partiklar. Det unika systemet här på stationen kommer att ge oss unika möjligheter att förstå den här problematiken, säger hon.

Mer om Kristineberg och de andra havsforskningsstationerna kring Gullmarsfjorden i Bohuslän i Vetandets värld.

 

 

.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".