Porträttbild av man i kostym.
Christopher Granger, professor i medicin vid Duke university i USA. Foto: Annika Östman
Hjärtkonferensen i Barcelona

Utbildning i låginkomstländer minskar risken för stroke

Antalet drabbade halverades
2:05 min

I många låginkomstländer drabbas personer av stroke eftersom de inte får en effektiv förebyggande behandling. Nu har en stor studie visat att mer utbildning är ett sätt att komma till rätta med problemet.

Över 30 miljoner människor i världen har förmaksflimmer, något som ökar risken att drabbas av en stroke. 

Men i många mellan- och låginkomstländer används inte förebyggande blodförtunnande medel som exempelvis Warfarin för patienter i riskzonen. Det innebär att många riskerar att dö eller få livslånga handikapp.

I en studie lottades patienter i Brasilien, Indien, Kina, Argentina och Rumänien till att antingen få en vanlig behandling, eller en extra utbildning för patienter, familj och hälsoarbetare.

Utbildning av både personal och patienter om fördelarna med att ta medicin, samt att följa upp med samtal visade sig vara väldigt effektivt.

Antalet patienter som tog sin medicin fördubblades, men även andra positiva effekter märktes.  

– Det är nästan för bra för att vara sant, och dessutom minskade antalet personer som drabbades av stroke med hälften, jämfört med dem som inte fick utbildning, konstaterar Christopher Grange, professor i medicin vid Duke university i USA under den europeiska hjärtkonferensen i Barcelona.

Han tycker att det har varit en frustrerande situation med det stora gapet mellan hur många som är i riskzonen för stroke, men som ändå inte använder blodförtunnande medel.

– Andra ingripanden visade knappt några effekter. Det här var första gången som man på ett effektivt sätt kunde se skillnader. Därför har det varit ett mysterium varför inte läkemedel har använts som kan förhindra stroke, konstaterar Christopher Granger.

Referens: Dragos Vinereanu et al "A multifaceted intervention to improve treatment with oral anticoagulants in atrial fibrillation (IMPACT-AF): an international, cluster-randomised trial" August 28, 2017 The Lancet. http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32165-7

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".