gata i Houston, ser ut som en flod
Räddningsbåtar evakuerar nödställda från översvämmade gator i Houston. Foto: David J. Phillip/TT

Rekordregnet orsakas av orkan som fastnat

"Värre för regndrabbade i Bangladesh"
1:20 min

De enorma regnmängderna från orkanen Harvey beror på att ovädret fastnat vid kusten i stället för att dra vidare in över kontinenten. Det skedde i kombination med varmt ytvatten.

Det historiskt ymniga regnandet och översvämningarna i Houston i Texas fortsätter, och den amerikanska vädermyndigheten har infört nya färger på sina regnkartor för att kunna beskriva vad som kallas årtusendets regnväder.

Att orkanen Harvey gett sådana extrema vattenmängder beror på att den inte dragit vidare in över USA, som orkaner brukar, utan stannat kvar vid kusten. Dessutom är vattnet ovanligt varmt i Mexikanska golfen, vilket kan ha gjort orkanen kraftigare enligt forskare.

– Det är havsytetemperaturerna som gör att det finns väldigt mycket vatten i omlopp, och när det avdunstar mycket vatten från havet kommer ju det ner så småningom någonstans, säger Michael Tjernström, professor i gränsskiktsmeteorologi vid Stockholms universitet.

– I kombination med de storskaliga strömningarna i atmosfären som gjorde att den här orkanen stannade upp på samma plats, så hamnade allt det vattnet på samma plats. Det gör att det blev så väldigt mycket nederbörd på en plats, fortsätter han.

Att strömningarna i atmosfären gav den här effekten var mest en slump, enligt Michael Tjernström som därför inte anser att det går att koppla just det här enstaka ovädret till klimatförändringarna.

Visserligen anses växthuseffekten, som alltså kan påverka vattentemperaturer, leda till att de kraftfullaste orkanerna blir ännu kraftigare. Men Harvey är inte extremt kraftfull som orkan. Den råkar bara ge väldigt mycket regn på en plats där det bor mycket människor, i en stad bland många som har byggt bort de våtmarker som annars kan skydda mot översvämningar.

Men Houston och USA har också väldigt goda förutsättningar att klara översvämningarna, säger Michael Tjernström.

– De här orkanerna är i dag väldigt väl prognosticerade. Man vet flera dagar i förväg var de kommer att hamna och hur förloppet kommer att bli. Man kan varna folk så de kan åka därifrån.

Han menar att vi borde tänka mer på befolkningen i mer utsatta länder, men som media tenderar att ge mindre uppmärksamhet.

– Bangladesh eller Filippinerna har också drabbats av kraftiga orkaner. Där har man inte samma infrastruktur och hjälp till medborgarna, och därför dör många. I jämförelse är påverkan på det amerikanska samhället ganska liten egentligen. Det som skiljer är att det finns en sådan nyhetsbevakning där så att alla får veta precis vad som händer, säger Michael Tjernström.

På tisdagen rapporterades 14 människor har omkommit i samband med ovädret i Texas, samtidigt som vår Asienkorrespondent rapporterade om att årets ovanligt kraftfulla monsunregn i Sydostasien har krävt över 1000 dödsoffer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".