Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malin Parmar i sitt labb
Malin Parmar i sitt labb. Foto: Camilla Widebeck/SR

Stamceller nytt hopp vid behandling av parkinson

"En jättesatsning som nu börjar ge resultat"
1:45 min

En viss typ av stamceller skulle kunna användas vid behandling av nervsjukdomen parkinson. Det visar en studie i Nature där man gjort lyckade försök på apor.

IPS-celler är en slags stamceller som inte kommer från levande människofoster eller ägg. De kan i stället vara vilken cell som helst, till exempel en hudcell som man "backar tillbaka" till stamcellsstadiet.

Upptäckten av iPS-celler gav japanska forskaren Shinya Yamanaka Nobelpriset i medicin 2012, men hittills har cellerna använts mycket sparsamt i vården.

Forskningen kring cellerna har dock pågått länge och intensivt, och nu har forskare från Japan samarbetet med forskare från Sverige för att för första gången undersöka hur mänskliga iPS-celler fungerar mot parkinson i apors hjärnor.

– Studien visar att iPS-celler kan göra vad som krävs för att använda dem i patienter säger Malin Parmar, professor i neurobiologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien. 

I försöket användes hudceller från fyra friska patienter och tre parkinsonsjuka patienter. Hudcellerna gjordes om till iPS-celler, som sedan styrdes om till dopaminceller, vilket man lider brist av vid Parkinsons sjukdom.

Dopamincellerna injicerades sedan i hjärnan på apor som hade parkinsonliknande skador. De delar av hjärnan som var skadade av Parkinsons sjukdom reparerades då.

Innan de första kliniska kliniska studierna på människor kan göras tar det flera år, och innan man kan förvänta sig att få behandling med iPS-celler på sjukhus kommer det att dröja ännu längre än så. 

– Forskningen har pågått intensivt i tio års tid på många center i USA, Europa och Japan. En jättestor satsning som nu börjar ge resultat, säger Malin Parmar.

Referens: Tetsuhiro Kikuchi et al, 2017. Human iPS cell-derived dopaminergic neurons function in a primate Parkinson’s disease model. Nature. Doi:10.1038/nature23664

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".