Idrotten hoppas på dopningsprov som härmar alkotester

2:00 min

På en kemikonferens i Stockholm har en ny möjlig metod för att genomföra dopningstester diskuterats.

Dopning inom idrotten har varit ett ämne på den kemikonferens som hållits i veckan i Stockholm.

Där diskuterades en ny möjlig metod för dopningskontroller som delvis kan ersätta de urinprov som det ofta fuskas med. Det handlar om utandningsprover, alltså ungefär som när man blåser i ett alkotest.

Mario Thevis, professor på tyska idrottsuniversitetet i Köln, menar att metoden också är trevligare för idrottarna.

– Det kräver inga påträngande eller integritetskränkande sätt för att få ett dopningsprov, säger han.

I sporter som schack där man inte behöver fokusera på svårupptäckta ämnen som anabola steroider eller EPO skulle ett utandningsprov kunna fungera bra. Och även i sammanhang där det känns extra viktigt att inte kränka idrottarna, till exempel inom ungdomsidrott.

Även om det återstår mycket forskning innan metoden kan börja användas verkar det redan klart att utandningstest inte kan mäta sig med urinprov. Urinproven ger utslag en längre tid efter att intaget av förbjudna ämnen har gjorts. Det är också överlägset i det antal ämnen som det kan fånga upp.

Dopningsjägarna har haft hjälp av en stor teknisk utveckling när det gäller analysredskapen. Särskilt är det så kallade masspektrometrar som numer snabbt kan söka i ett prov efter ett antal förbjudna ämnen samtidigt. Det går allt fortare att fånga upp de nya dopningsämnen som kommer, berättar Mario Thevis.

Men nu i veckan hörde vi också om en studie där hela 30 procent av de tillfrågade deltagarna i VM i friidrott i Sydkorea 2011 sa att de hade dopat sig. Samtidigt var det bara en halv procent av de tävlande som åkte fast.

– Det betyder att strategin för att genomföra dopningstester behöver optimeras och anpassas. Tiden för när proven tas och analyseras är viktig.