En renflock betar på tundra.
Betande renflock. Foto: Elina Kaarlejärvi

Tundrans trädgårdsmästare i ett varmare klimat

Betande renar och andra växtätare som sorkar och lämlar kan göra att ett varmare klimat blir något positivt för en del av tundrans flora.

Tidigare studier har pekat mot att en uppvärmning av klimatet kommer att minska artrikedomen på fjäll och tundra.

Men forskare i Finland och från Umeå universitet har testat att värma upp bitar av tundramark och samtidigt stängsla in den så att djuren inte kommer åt att beta.

När det bara blev varmare, utan djur, minskade artrikedomen. då växte en del arter över och skuggade de mindre och mer långsamt växande tundraarterna.

Men om renar eller sorkar höll efter de mer snabbt växande arterna så kunde de mindre och långsammare tundraväxterna istället dra nytta av den extra värmen och antalet arter ökade.

Referens:Elina Kaarlejärvi et al. Herbivores rescue diversity in warming tundra by modulating trait-dependent species losses and gains. Nature Communications 4 september 2017. DOI: 10.1038/s41467-017-00554-z

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".