Tre personer sitter i ett möte på ett kontor
Blir det ännu fler möten i framtiden? Foto: Claudio Bresciani/TT

Möten, möten, möten – och fler kan de bli

"Vi kan inte leva utan dem"
1:33 min

På väg till ännu ett möte idag? Då är du inte ensam. Varje dag startar miljontals möten runt om i världen. Nu vill även forskare samlas till möten – om möten.

– Jag tänker att ett riktigt bra möte då vet man varför man går in i mötet, man vet vad som förväntas av en under mötet, och framför allt vet man när man lämnar mötet varför man varit på mötet, säger Jenny Almkvist, som dagligen befinner sig på olika möten.

Och det är hon inte ensam om. Bara i USA beräknas människor sitta på 50 miljoner möten, varje dag.

Möten är även en företeelse som har blivit allt intressantare för vetenskapen. För mötena, konstaterar forskare, blir bara fler och fler.

Trots detta finns inte någon samlad forskning om möten, hur de fungerar, vad de gör med oss och hur de kan bli bättre eller sämre. Det ville Göteborgssociologen Christoph Haug ändra på.

– Under åren som jag forskade om möten jag upptäckte hela tiden nya forskare som forskade om ganska liknande saker som jag, fast i en annan disciplin. Och de visste inte om varandra heller, säger Christoph Haug.

Nyligen samlades därför mötesforskare från många olika vetenskapsområden och flera länder för att diskutera vad mötesforskningen står idag.

Den holländske mötesforskaren Wilbert van Vree konstaterar att framtiden bjuder på ännu fler möten.

– Då kommer många jobb att helt enkelt bestå i att ha möten. Så vi kan inte leva utan dem.

Missa inte Vetandets värld: Alla dessa möten – varför blir de så många och långa?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".