Gener kan avslöja tidig födsel

Gener kan avslöja om ett barn kommer att födas för tidigt. Det har forskare vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg kunnat visa.

Det har varit svårt att förutsäga om ett barn kommer att födas för tidigt eller inte.

Men nu har alltså forskare vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg hittat fyra gener som tycks visa på ett samband med att kvinnan föder tidigare än vecka 37.

Resultatet har forskarna fått genom att analysera gener från nästan 44 000 kvinnor, dels från det privata amerikanska genbolaget 23andMe, och dels från register i Norge, Danmark och Finland. 

De aktuella fyra generna kan vara ansvariga för bara någon procent av de tidiga födslarna.

– Det här öppnar dörren för mer forskning som kanske kan leda fram till mediciner för att minska risken för tidig förlossning, säger professor i obstretrik och gynekologi Bo Jacobbson, som lett studien.

Referens: Ge Zhang et al "Genetic Associations with Gestational Duration and Spontaneous Preterm Birth" 6 sept 2017 New England Journal of Medicine. DOI: 10.1056/NEJMoa1612665

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".