app för löpning
Motiverande träningsappar kan få ännu större betydelse i framtiden. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Motivation viktigare än gener vid träning

"Man ska inte fokusera på snabba lösningar"
1:35 min

Forskare studerar nu genernas betydelse för uthållighet och styrka. Men när det gäller individanpassad träning verkar rätt motivation vara viktigare än gentester.

När nu människans arvsmassa är kartlagd är forskare igång och söker förklaringar på genetisk nivå till vilka idrottare som har chans att bli bäst i olika former av styrke- och uthållighetssporter.

Men framtidens träning för den vanliga motionären ligger snarare i att skapa motiverande hälsoappar än i att analysera gener.

– Än så länge vet vi alldeles för lite om hela vår arvsmassa för att ens riktigt veta vilka gener vi ska leta efter, men att förstå vad som motiverar människor på individnivå är lättare, säger hjärtläkaren och professorn Euan Ashley från Stanford University.

I stället för gentester tror han på motiverande tränings- och livsstilsappar i mobilen, appar som bygger på hälsodata från hundratusentals användare.

Men att låta ett test visa var och ens genetiska odds att bli bäst i sin gren låter säkert lockande för en hel del. Redan idag finns vetenskapliga studier kring vissa geners betydelse för möjligheten att träna upp uthållighet och styrka.

Men precis som sådana gener inte automatiskt betyder att man blir en superatlet, betyder inte heller gener som ökar risken för till exempel diabetes att bäraren blir sjuk. Mycket handlar om träning och livsstil, och det i sin tur handlar både om ett samhällsansvar och om individens motivation.

– Man måste fokusera på människan, motivationen. Så jag tycker inte man ska fokusera på att det finns snabba lösningar med enkla gentester. Man måste vara försiktig med den här genetiska fatalismen, konstaterar Carl Johan Sundberg, professor i arbetsfysiologi vid Karolinska institutet.

Tips: Vill du veta mer om framtidens träning så lyssna på Vetandets värld idag. Till programmet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".