De gula blommorna hos orkidén Apostasia shenzhenica som finns i Kina.
Orkidén Apostasia shenzhenica som har fått hela sin arvsmassa kartlagd. Foto: Zhong-Jian Liu och Li-Jun Chen

Gener berättar om orkidéernas historia

Utvecklingen av orkidéerna har undersökts på genetisk väg. Det kan ge en förbättrad möjlighet att ta reda på mer om deras evolutionära historia.

Orkidéerna är en växtfamilj som har flera speciella egenskaper jämfört med andra växtfamiljer. Till exempel har de ovanligt små frön och vissa arter växer epifytiskt, det vill säga de växer på andra växter.

För att förbättra våra möjligheter att förstå hur utvecklingen har gått till har forskare i bland annat Kina och Taiwan gjort en genetisk studie på orkidéerna. De har jämfört olika grupper av orkidéer med varandra och även jämfört orkidéerna med andra blommor.

Framför allt har gruppen kartlagt hela arvsmassan hos en kinesisk orkidéart med namnet Apostasia shenzhenica, som sedan kan användas som utgångspunkt för vidare studier.

Den här arten skilde sig väldigt tidigt i utvecklingen från de andra orkidéerna. Kunskapen om artens hela arvsmassa därför ge viktiga ledtrådar om vilka gener som har varit viktiga under evolutionen. 

Referens: Guo-Qiang Zhang et al. The Apostasia genome and the evolution of orchids. Nature 13 september 2017. DOI: 10.1038/nature23897

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".