blå spindel på vägg
Att bota fobi mot spindlar genom att använda ett spel i virtual reality hade nästan lika bra resultat som traditionell KBT-terapi. Foto: Per Carlbring

Virtuella torg och spindlar botar fobier

"Jag trodde först inte på det"
1:58 min

I flera projekt har länge testats att behandla olika typer av fobier med virtual reality, VR. Nu introduceras metoden i vården.

I tidigare forskningsprojekt har personer gradvis fått uppleva det som skrämmer dem i en VR-miljö. Ofta har resultaten varit bra. 

Tobias Hård står i tunnelbanan. För några månader sedan hade han inte kunnat vara där på grund av sin torgskräck, agorafobi.

– Jag var ju hos min psykolog igen för de där problemen hade kommit tillbaka. Då sa han att de på försök skulle börja behandla agorafobi med VR. Jag tänkte att jag kunde testa men jag trodde inte på det, säger Tobias Hård.

Under VR-behandlingen på Gustavsbergs vårdcentral fick han se filmer från torg och tunnelbana genom ett par VR-glasögon. På det sättet övade han bort sin rädsla. 

Parallellt med VR-behandling används kognitiv beteendeterapi.

Den virtuella behandlingen är en pilotstudie där 25 patienter ska delta. Resultatet ska sedan utvärderas. 

– Vi vill testa om det går att byta den ena typen av exponering mot en annan typ av exponering. Det skulle kunna innebära att vi har större möjlighet att erbjuda fler patienter den här typen av behandling, där jag kan sitta på mitt arbetsrum under en vanlig sejour. Jag behöver inte åka tunnelbana eller bege mig till en mataffär med patienten, säger Hedda Nyman som är psykolog på Gustavsbergs vårdcentral.

Hur har det fungerat hittills?

– Mitt intryck är att det fungerar bra. Och det är också vad tidigare studier visar, alltså att VR verkar kunna fungera på ett liknande sätt som exponering i verkliga livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".