Skorstenar med utsläpp i Kina.
I bland annat Kina orsakar industrier stora utsläpp av giftig smog. Här från regionen Qianan. Foto: Ng Han Guan

Så klaras klimatmålet

Det går att begränsa den globala uppvärmningen till väl under två grader. Ett trettiotal klimatforskare har räknat på hur det kan gå till.

Det första är att omedelbart minska på mängden kortlivade partiklar och gaser som har stor påverkan på uppvärmningen, som till exempel sot och köldmedlet HFC.

Det andra är att bygga ett energisystem helt utan fossilt kol fram till år 2050.

Det tredje är att ta bort koldioxid från atmosfären

Och det bör göras ganska snabbt, för om utsläppen fortsätter som nu så finns det en risk på 5 procent att sju miljarder människor utsätts för dödlig hetta, och att var femte art på jorden hotas av utrotning, skriver forskarna.

Det kanske inte låter så mycket. Men hur många skulle sätta sitt barnbarn i ett flygplan med vetskapen att 1 flygplan av 20 riskerar att krascha, kommenterar en av huvudförfattarna, Nobelpristagaren Mario Molina.

Referens: Well under 2 degrees celsius: Fast action to Protect People and the Planet from Extreme Climate Change. Institute for governance & sustainable development.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".