En liten tuss med bomullsfibrer med gul fluorescerande färg.
Bomullsfibrer med gul fluorescerande färg. Foto: Filipe Natalio

Tricket för att odla självlysande bomull

Bomullsfibrer med speciella egenskaper som att vara självlysande eller magnetiska kan odlas direkt på bomullsplantan, visar labbförsök.

Med en teknik som en internationell forskargrupp har utvecklat skulle man kunna skapa bomullskläder som är självlysande eller har någon annan speciell egenskap.

Forskargruppen som arbetar med det här har konstruerat en sockermolekyl i form av glukos som det går att sätta fast andra molekyler på. När en planta sedan suger i sig glukosen transporteras de andra molekylerna till blommorna. På så sätt byggs de in i bomullsfibrerna.

Poängen är att när molekylerna är inbyggda i själva fibrerna lossnar de inte lika lätt i tvätten som när ett redan färdigt tyg behandlas på kemisk väg.

Det här är bara labbförsök än så länge, men forskarna tror att det går att utforska även andra material och egenskaper på samma sätt.

Referens: Filipe Natalio et al. Biological fabrication of cellulose fibers with tailored properties. Science 14 september 2017. DOI: 10.1126/science.aan5830

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".