Man drar i sina öron
Risken finns att den här unge mannen får större öron med stigande ålder. Foto: OLA TORKELSSON/TT

Pris till stora öron och snarkning

IgNobel-priserna 2017
3:51 min

Årets IgNobel-pris, de skämtsamma pris till forskning som först ska få en att skratta, men sen kanske tänka efter, har just presenterats. Ett av priserna, anatomipriset, gick till en studie om varför äldre män får så stora öron. Vetenskapsradion har sammanfattat priserna.

Fredspriset gick till forskning om att regelbundet spelande på digeridoo kan vara en effektiv behandling mot sömnapné, alltså korta andningsuppehåll i sömnen, och snarkning.

Medicinpriset gick till forskare som har studerat hjärnor med magnetkamera för att mäta i vilken utsträckning människor kan äcklas av ost. De pristagarna kom framför allt från Frankrike.

Fysikpriset handlade om katter och låter möjligen lite grymt, för forskarna har undersökt om katter kan vara både solida och flytande.

Flödesdynamikpriset gick till forskning om vad händer när en människa går baklänges och bär en kopp kaffe samtidigt. Och där visade det sig faktiskt att man spiller mindre kaffe om man går baklänges, för då förändras frekvensen och resonansrörelserna i vätskan.

Däremot kan ju baklängesgåendet få andra mer katastrofala följder. Men lite samma gynnsamma effekt på vågorna i koppen kan man få om man håller koppen uppifrån i ett sorts klogrepp.

Forskarna har också kommit fram till att det är lättare att gå med vätska i ett vinglas. 

Obstetrikpriset belönar forskare som har visat att foster reagerar starkare när musik spelas upp i mammans vagina än om den spelas utanpå mammans mage. De har studerat ansiktsuttrycken på fostren när de hör musik, för att komma fram till det.

Nutritionspriset gick till forskare som gjort en vetenskaplig rapport om mänskligt blod som en del av dieten hos en särskild fladdermusart.

Ett kognitionspris delades också ut och det handlade om självigenkänning hos enäggstvillingar – de kan nämligen ha svårt att se vem av dem som är på bild visar forskning. 

Ekonomipriset gick till forskare från Australien och USA, som undersökt hur kontakt med levande krokodiler kan öka en människas villighet att spela om pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".