Provtagning i ett rum med kvinnor och barn
Kvicksilver kan spåras i hårstrån. Här samlas prover från kvinnor i en by i Nepal. Foto: Ram Charitra Sah/ CEPHED/IPEN

Extrema kvicksilverhalter på många håll i världen

Många kvinnor i fertil ålder runt om i världen har farligt höga halter av kvicksilver i kroppen. Halterna är så höga att de kan orsaka skador på inre organ och hjärnan, både på mamman och barnet.

Det visar en ny rapport med analyser från 1000 kvinnor i 25 länder, från platser kända för att ha problem med kvicksilver.

36 procent av kvinnorna hade kvicksiverhalter på över 1 ppm, en nivå som kan orsaka skador på hjärnan, hjärt- och kärl eller njurarna. Över hälften av kvinnorna hade halter på en nivå som anses kunna orsaka nervskador hos ett foster.

De mest extrema fallen finns i Indonesien där kvinnor utsattes för kvicksilver från småskalig guldutvinning och som också åt mycket fisk.

Höga halter har också uppmätts runt Stillahavsöar där fisk är huvudföda var halterna farligt höga. Andra källor var kolkraftverk och förorenad industrimark.

En internationell konvention för att begränsa kvicksilver i världen började gälla i augusti och det första stora mötet om det hålls i Geneve nästa vecka.

Referens: Lee Bell et al: Mercury in women of child-bearing age in 25 countries. Rapport från IPEN och BRI, Biodiversity Research Institute. September 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".