Ett trähus målat i flera färgnyanser
Vi har fler ord för färger i den varma färgskalan ön för kalla färger. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Med språk känsligt för rött och gult

Vi kan se många fler färgnyanser än vi har ord att beskriva dem med. Och nu visar en amerikansk studie att vi har fler ord som beskriver de varma färgerna än de kalla.

Det gällde alla de över hundra språk som forskarna studerade Alltså fler ord för olika röda, gula, och orangea färger än för den blågröna färgskalan.

Forskarna tror att det beror på att vi behöver färgord mest, när vi talar om föremål, "ge mig den röda burken", och föremål har, enligt forskarna oftare varma färger, medan blått och grönt och andra kallare färger oftare utgör bakgrund. Det visade sig också att vi är mer överens om vilket ord som står för vilken färg för den varma färgskalan, medan de blågröna färgorden tolkades mer olika.

Referens: Edward Gibsona et al: Color naming across languages reflects color use. Proceedings of the National Academy of Sciences, 19 september 2017. www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1619666114

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".