Veronica Öhrvik, rosa scarf, blå ögon, ljust lockigt hår. leende invid brandgula, röda , gula och gröna paprikor i frukt- och grönstavdelning i storköp.
Veronica Öhrvik bland grönsaker som fortfarande är nyttiga. Foto: Gustaf Klarin

Fortsatt nyttigt i frukt- och gröntdisken

Frukt och grönt fortfarande nyttigt
1:42 min

Oroliga kontaktar Livsmedelsverket om sjunkande näringshalt i frukt och grönsaker. Bakgrunden är medierapportering om försämrat näringsinnehåll.

Enligt Veronica Öhrvik, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket, finns inget entydigt vetenskapligt stöd för att frukt och grönt blivit mindre nyttigt.

– Nej, det kan vi inte säga att det har blivit. Vi har gått igenom en hel del av den nya litteraturen. Det finns inga bevis för att jordarna har utarmats. När man jämför gamla och nya sorter, hur växtförädlingen har påverkat, är det inte lika tydligt. Där är det mer spretigt, säger Veronica Öhrvik.

Finns det inte studier som pekar på att näringsinnehållet har minskat de senaste decennierna?

– Jo, men det finns också studier som pekar på motsatsen, att det är oförändrat näringsinnehåll eller till och med högre innehåll av vissa mineraler. Därför är det svårt att dra slutsatser.

Det finns flera metodsvårigheter att jämföra en grönsak idag med gamla grönsaksprover och som kan förklara att studierna spretar åt olika håll.

För att kunna jämföra måste man till exempel veta hur det gick till när de gamla proverna togs, vilken analysmetod som användes, om analysen gjorts med eller utan skal.

Man måste också veta om de båda proven är odlade under samma förutsättningar, exempelvis samma jordmån. Även väder spelar in eftersom det kan påverka näringsinnehållet.

Livsmedelsverket har mycket kontakter med allmänheten i den här frågan.

– Det finns en oro för att näringsinnehållet har minskat dramatiskt i vår mat och att man därför måste ta kosttillskott för att få i sig tillräckligt med näring, säger Veronica Öhrvik.

– Men resultaten av våra matvaneundersökningar, när vi frågar folk vad de äter, visar att vi får i oss tillräckligt med näringsämnen. Även våra matkasseundersökningar, som visar vad maten innehåller, visar att de innehåller tillräckligt med näring, fortsätter hon.

Referens
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/har-gronsaker-frukt-och-spannmal-blivit-mindre-nyttiga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".