Reaktor intill vatten
Bridreaktorn Monju i Tsuruga i Japan. Foto: AP

Kärnkraftslöst Australien vill delta i reaktorutveckling

Australien har inte ett enda kärnkraftverk. Men nu har landet blivit en del i ett internationellt nätverk för att utveckla fjärde generationens kärnkraftverk.

Det handlar om så kallade bridreaktorer som bland annat kan utnyttja bränslet i uranet betydligt effektivare än dagens reaktorer.

Ordföranden för den statliga australiska kärnteknikorganisationen tror att landet har mycket att tillföra vetenskapligt, och pekar speciellt på framgångar de visat när det gäller materialforskning i deras forskningsreaktor.

Australiens regering har i nuläget inga planer på att bygga kärnkraft i landet även om saken debatteras, särskilt med tanke på att många av landets kolkraftverk börjar bli gamla och så småningom måste ersättas med något nytt.

Motståndarna till kärnkraft menar att förnybar energi är lösningen medan delar av industrin anser att det inte räcker.

Nyligen gick gruvindustrins branschorganisation ut med att de vill ta bort det förbud som finns mot att bygga kommersiella kärnkraftverk inom landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".