Porträttbild på Zhenan Bao.
Zhenan Bao, forskare på Stanford universitetet utvecklar en flexibel och elektronisk hud. Foto: Stefan Nordberg

Konstgjord hud för känsliga robotar

Kan även användas för att övervaka vår hälsa
0:26 min

Vad sägs om en elektronisk hud som kan ge robotar känsel? Det kan bli verklighet tack vare ny forskning på bland annat Stanforduniversitetet i USA.

På universitetet undersöker forskare hur framtida elektroniska material kan inspireras av vårt största organ: huden.

Det finns flera utmaningar. Det handlar ju om att ta fram ett material som ska kunna böjas och petas på, motstå dåligt väder, och samtidigt förmedla information elektroniskt.

Det berättar Zhenan Bao, forskare på Stanforduniversitetet som nyligen talade på ett symposium i Norrköping, om material och teknologi för en digital framtid. 

– Vi vill skapa en ny typ av elektronik. Den ska göra det möjligt för robotar att känna, eller återskapa känseln hos personer med kroppsskador. Den artificiella huden kan också användas för att övervaka vår hälsa, säger Zhenan Bao, forskare på Stanforduniversitetet.

Tillsammans med ett forskarteam arbetar hon på att ta fram en elektronisk hud. Huden ska i princip kunna användas som ytmaterial på alla möjliga sorters böjda, och även rörliga, objekt.

För att klara av det ska materialet, som liknar gummi men som alltså leder ström, vara extremt tåligt och töjbart. Materialet är till och med självläkande, om materialet går sönder kan molekylerna i det snabbt tvinna ihop sig igen till en enhet.

Det gör också att de möjliga, framtida användningsområdena är många. Inte minst när det handlar om kommande mobiltelefoner.

– Eftersom materialet är flexibelt kan kommande mobilskärmar vikas ihop eller dras ut om det skulle behövas, berättar Zhenan Bao.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".