valaffischer
Toppkandidaterna toppar valaffischerna. Från vänster Martin Schulz, SPD, och Christian Lindner med förbundskansler Angela Merkel (CDU). Foto: Thomas Kienzle/TT

Trängsel i tyska parlamentet när ledamöterna blir fler

Kan bli 750 efter valet
1:36 min

Antalet ledamöter i den tyska förbundsdagen kan komma att öka mycket kraftigt efter valet på söndag. Redan i dag har ledamöterna svårt att rent fysiskt få plats i förbundsdagen. Dyrt och onödigt, anser forskare och politiker.

Egentligen har förbundsdagen bara 598 platser, men på grund av ett komplicerat valsystem där varje väljare har två röster, blir antalet parlamentariker fler och fler. 

När man både röstar på ett parti och en enskild politiker som man tycker om, så uppstår nämligen utjämningsmandat. Dessa mandat krävs för att partiernas resultat i valet korrekt ska återspeglas, men innebär alltså mängder av nya parlamentsledamöter.

– Många tror att det kan bli upp till 750 efter valet, säger parlamentsledamoten Egon Jüttner som Vetenskapsradion träffade i den tyska förbundsdagen.

Att det förutspås bli rekordmånga nya ledamöter efter valet beror på ändringar i vallagen och att två nya partier väntas komma in i förbundsdagen. 

Tyskland har dessutom 16 delstatsregeringar med ytterligare hundratals parlamentariker.

Förutom att det systemet blir dyrt för skattebetalarna, så är det helt enkelt på tok för många, tycker Egon Jüttner.

Men försök att ändra på systemet inför valet misslyckades tidigare i år. Orsaken kan spåras i att de olika partierna är ovilliga att ge upp eventuella fördelarmed det nuvarande systemet.

– Partierna kunde inte enas på grund av dragkampen mellan vem som förlorar och vem som vinner på en reform, säger Carsten Koschmieder som forskar inom statsvetenskap på Freie Universität i Berlin.

Verkar det tyska valsystemet krångligt? Vetandets värld reder ut begreppen i dagens program.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".