Röntgenbild av hand
Röntgen ger inte hela bilden av artros, menar forskare. Foto: Erik G Svensson/TT

Artros eller inte – röntgen kan ge missvisande besked

Bild och symptom stämmer inte alltid överens
1:35 min

Röntgenbilder används för att ställa diagnos kring artros – i strid med Socialstyrelsens riktlinjer. Det innebär att patienter som söker vård för sina ledsmärtor ibland får felaktiga besked.

Cirka 800 000 svenskar har sjukdomen artros, men diagnosen kan vara svår att ställa.

– Vissa har jättefula röntgenbilder men ingen smärta alls. Och på en annan syns det inte på röntgen, men den har jättemycket smärta. Så röntgenbilden och symptomen stämmer inte alls överens, säger Thérése Jönsson är sjukgymnast och doktorand vid Lunds universitet.

Nej, en bild säger inte mer än tusen ord när det gäller artros. Och det är ett problem i vården att många läkare fortfarande inte vill sätta diagnosen artros om inte röntgenbilderna visar strukturförändringar i leden, menar docenten Eva Ageberg som forskar kring artros.

– Det är väldigt viktig information, och det står också i Socialstyrelsens riktlinjer att man inte ska ta en röntgen. Det ingår inte i undersökningen för att ställa diagnosen artros. Utan det är besvären man har med smärta och stelhet som är det viktiga, säger Eva Ageberg.

Den som får diagnos erbjuds artrosskola och egenvårdsprogram. Men det kan dröja 10-15 år innan artrosförändringar som smärtar också syns på röntgenbilder.

När sjukdomen gått så långt, kan operation och protes vara oundvikliga. Det finns däremot ingen statistik kring det här.

Även Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus i Lund, bekräftar att problemet finns. En del läkare vill – trots Socialstyrelsens riktlinjer – ha röntgenbildbevis för att ställa diagnosen artros.

– Men det beror ju på att läkaren inte tänker på patienten utan att man tänker om man ska operera. Och eftersom det kanske bara är 20 procent av alla med artros som verkligen ska opereras så måste man lära sig att tänka om, säger Leif Dahlberg.

Mer om artros i Vetandets värld klockan 12.10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".