Vintergatan sedd från Glacier National Park i USA.
Vintergatan är kanske inte lika vanlig som vi tror. Foto: Brenda Ahearn

Vintergatan - konstigare än vi tror?

Vår hemgalax Vintergatan har länge uppfattats vara en vanlig, typisk spiralgalax. Nu pekar ny amerikansk forskning på att det kanske inte stämmer.

De amerikanska forskarna i de så kallade SAGA-projektet, har studerat Vintergatans så kallade satellitgalaxer som snurrar runt Vintergatan. Det visade sig att de beter sig på ett mycket annorlunda vis.

Denna upptäckt är viktig då mycket forskning om allt från mörk materia till hur galaxer beter sig, utgår från Vintergatan, eftersom det är den galax vi har mest kunskap om.

Om det visar sig att vi använder en mycket ovanlig galax som måttstock kan detta påverka mycket av dagens rymdforskning.

Det så kallade SAGA-projektet som ligger bakom forskningen, fortsätter under de kommande två åren att studera 25 andra Vintergate-liknande galaxer i jakt på fler svar.

Referens: Marla Geha et al. The SAGA Survey. I. Satellite Galaxy Populations around Eight Milky Way Analogs. The Astrophysical Journal, 847:4 (21pp), 20 sep 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".