En bläckfisk i profil
Ett exempel på nyttiga bakterier är de bioluminiscerande bakterier som bidrar till att bläckfisken sänder ut ljus. Ljuset gör att bläckfiskens kroppskontur inte går att urskilja och den blir svårare för rovdjur att fånga. Foto: C. Frazee

Bakterier som går i arv är bäst för hälsan

Nyttigt bidrag från mamma
1:37 min

En ny studie visar att bakterier som ärvs från föräldragenerationen har extra stor betydelse för hälsan hos såväl djur som växter och svampar.

Inuti både djur, svampar och växter lever bakterier som spelar en viktig roll för att värdorganismen ska må bra. Nu har en internationell studie kommit fram till varför vissa av de här nyttiga bakterierna har en större betydelse för värdens hälsa än andra.

En av forskarna bakom studien är evolutionsbiologen Charlie Cornwallis vid Lunds universitet. Han säger att det beror på var bakterierna kommer ifrån.

– De kan föras över från generation till generation. Den enkla detaljen i var bakterierna kommer ifrån har en dramatisk betydelse för hur värden och bakterierna utvecklas tillsammans.

Nästan alltid är det från mamman som bakterier ärvs från en generation till nästa. som värden plockar upp från omgivningen efter att den har fötts, kläckts eller grott.

Och även om de också kan göra stor nytta för värdens hälsa, händer det inte alls i lika hög grad, säger Charlie Cornwallis.

Det har han och andra biologer kommit fram till efter att ha samlat ihop en massa enskilda studier om förhållandet mellan nyttiga bakterier och olika växt, svamp- och djurarter.

Förklaringen till det här mönstret kan vara att när bakterierna ärvs har både värden och bakterierna haft större möjlighet att anpassa sig och bli mer beroende av varandra från generation till generation.

– Värdar och deras bakterier kan börja specialisera sig när det gäller vad de erbjuder varandra.

Poängen med studien har varit att försöka hitta mönster som kan hjälpa till att förklara hur samarbetet mellan bakterier och värdorganismer har utvecklats på jorden.

Forskarna har också visat att det är värre för värden att bli av med bakterier som hjälper till med näringsupptaget, än att bli av med bakterier som skyddar mot parasiter eller sjukdom. Det beror antagligen på att näring är något som har betydelse hela tiden, medan skydd mot parasiter bara är viktigt ibland.

Men den största andelen av de enskilda studierna som har sammanställts här handlar om insekter. Därför efterlyser Charlie Cornwallis fler studier på andra grupper av organismer för att verkligen förstå utvecklingen av våra relationer med nyttiga bakterier.

– Vi vet inte särskilt mycket om andra typer av organismer säger han.

Referens: Roberta M. Fischer et al. The evolution of host-symbiont dependence. Nature Communications 4 juli 2017. DOI: 10.1038/ncomms15973

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".