Ett vattenfyllt hål som är gult runt kanterna och blått i mitten.
Den så kallade supervulkanen i Yellowstone Park, USA. Färgerna uppstår av bakterier som trivs i det varma vattnet. Foto: Wikimedia/ Public Domain

Att sticka hål på en supervulkan

Amerikanska rymdstyrelsen Nasa har lagt fram en plan på att punktera en supervulkan för att rädda mänskligheten.

Nasa planerade hur de skulle skydda vår planet från asteroider och kometer. Då kom de i stället fram till att så kallade supervulkaner är ett större hot mot livet på jorden än vulkaner. Det rapporterar BBC.

Det fick Nasa att lägga fram en hypotetisk plan för att punktera supervulkanen i Yellowstones nationalpark i USA. På så sätt skulle de kunna kyla ned den. 

Tanken är att de borrar ned 10 kilometer i vulkanen och sedan pumpar in vatten. Det heta vatten som kommer ut skulle kunna fungera som ett värmekraftverk under oöverskådlig tid, vilket skulle finansiera projektet menar Nasa.

Men att kyla ned hela vulkanen kommer att ta hundratals eller kanske tusentals år. Med dagens teknik är det inte möjligt, menar vissa  vulkanforskare.

Efter att Nasa släppte sin plan kritiserade en del forskare projektet och kallade det omöjligt, medan andra såg det som visionärt.

Men risken om vi inte gör nånting alls är en vulkanisk vinter där folk skulle kunna svälta ihjäl över hela jorden, menar Nasa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista