Helen Nissen Lie
God självbild och professionellt självtvivel är två egenskaper som forskaren Helen Nissen Lie pekar ut som viktiga hos en psykoterapeut. Foto: Lasse Moer, UiO.

Tvivlande terapeut gör ett bättre jobb

Terapeutens personlighet påverkar behandlingen
1:27 min

Psykoterapeuter bör ha en god självbild, men också ett viss mått av professionellt självtvivel. Just den kombinationen gör att patienterna mår bättre lång tid efter avslutad behandling.

En ovanlig studie av 70 norska psykoterapeuters arbete visar att terapeutens personlighet påverkar behandlingen.

– De terapeuter som berättade att de var osäkra på sin insats hade bättre behandlingsresultat, säger Helene Nissen Li är psykoterapeut vid universitetet i Oslo.

Forskarna har låtit psykoterapeuterna svara på enkäter om deras syn på sig själva och sitt yrke. Sedan har de följt deras patienter två år efter avslutad behandling.

Patienterna hade ofta svår problematik som personlighetsstörningar och de fick olika former av psykoterapi.

Patienternas ångest och andra symptom mättes. Men det var inte där skillnaderna syntes. Det var i stället patienternas förmåga till relationer som hade förbättrats, deras så kallade interpersonella problem hade minskat.

– Under lång tid, upp till två år senare, hade de bättre relationer till andra människor, de hävdade sig bättre och kunde knyta an till andra på ett sundare sätt, säger Helene Nissen Li.

Studien omfattar 70 psykoterapeuter och 255 patienter. Den är ovanlig på så sätt att man undersökt olika psykoterapeuters personliga egenskaper och hur det påverkar terapiresultatet.

Studien konstaterar alltså ett samband, men kan inte förklara varför terapeutens tvivel kopplas till bättre behandlingsresultat.

Referens: Helen Nissen Lie et al.  Love Yourself as a Person, Doubt Yourself as a Therapist? Clinical Psychology & Psychotherapy, DOI: 10.1002/cpp.1977

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".