svarta hål nära varandra
En rekonstruktion av en kollision mellan två svarta hål. Det är vid sådana kollisioner som kraftiga gravitationsvågor uppstår. Foto: Ligo

Svårfångade gravitationsvågor upptäckta – för fjärde gången

För fjärde gången har nu gravitationsvågor uppmätts. Denna gång har de registrerats av flera instrument på olika platser.

Gravitationsvågorna har fångats upp av Ligo-observatoriet i USA, som kommit med de tidigare rapporterna. Men  den här gången har de också registrerats av ett annat instrument, Virgo, som finns i Italien.

Gravitationsvågor handlar om skakningar i rumtiden, orsakade av en våldsam krock mellan två tunga svarta hål.

Sådana här vågor i själva rumstiden förutsade Einstein redan för 100 år sedan. När forskare för första gången lyckades mäta dem förra året, blev det snabbt en kandidat för Nobelpris i fysik.

Med en fjärde mätning stärks rimligen chanserna till ett Nobelpris ytterligare.

 

Årets naturvetenskapliga Nobelpriser tillkännages nästa vecka. Och vi tippar vinnarna direkt i Vetandets värld idag klockan 12.10 i P1. Då sänder vi från Nobelmuseet i Stockholm, det går också bra att komma och lyssna på plats vid Stortorget i Gamla stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".