Fågelperspektiv över enorm mängd demonstranter
1 av 2
Demonstranter fyller Independence Avenue under Women's March i Washington 21 januari 2017. Foto: AP Photo/Alex Brandon
Flera människor håller upp skyltar för bland annat kvinnors rättigheter.
2 av 2
Women's March i Indianapolis 21 januari 2017. Foto: Mykal McEldowney/The Indianapolis Star/AP

Därför blev Women's March en av USA:s största demonstrationer

Varför blev Women's March en av USA:s allra största demonstrationer? Intersektionalitet är en nyckel, enligt forskare.

Women's March i januari i år lockade demonstranter över hela världen. Det är också en av de största demonstrationerna i USA:s historia.

Nu har amerikanska forskare undersökt hur så kallad intersektionalitet bidrog till att drygt en procent av hela USA:s befolkning gick ut på gatorna för att demonstrera. Studien publiceras i tidskriften Science Advances.

Intersektionalitet är en teori om hur diskriminering inte bara handlar om en sak. Diskriminering uppstår i stället i skärningspunkten mellan många saker som till exempel etnicitet, kön, klass, funktionsvariation, ålder och sexuell läggning.

Intersektionalitet kritiseras ibland för att skapa "identitetspolitik", som fokuserar på smala särintressen för en mängd olika grupper, på bekostnad av en bred politisk uppslutning. En teori som splittrar med andra ord.

Men forskarna menar att det under Women's March var precis tvärtom. Intersektionaliteten möjliggjorde i stället samarbeten och skapade koalitioner vilket ledde till den enorma uppslutningen.

– De olika skäl som motiverar dessa individer att protestera bidrar till att alla, eller flera, dimensioner av problemet kan lyftas fram, säger Mia Liinason, lektor i genusvetenskap på Göteborgs universitet.

Hon menar att USA:s president Donald Trump alltså inte kan sägas vara en enda anledning till varför människor samlas, utan flera.

– Då är olika individers olika ingång i kampen en tillgång, eftersom de bidrar till att synliggöra de många problem som uppstår som en effekt av Trump, säger Mia Liinason.

Referens: Dana R. Fisher et al. Intersectionality takes it to the streets: Mobilizing across diverse interests for the Women’s March. Publicerad i Science Advances 20 sep 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".