Foto: Nasa/Caltech.
Foto: Nasa/Caltech.

Gravitationsvågor trolig fysikprisvinnare

Einsteins teori bekräftas
1:38 min

De riktigt stora genombrotten får Nobelpris nästan så fort det går. Det skedde när man hittat Higgspartikeln, som eftersökts i 50 år. Vetenskapsradions Camilla Widebeck tror att det sker igen i år. Den här gången till mätningen av gravitationsvågor.

För två år sedan hittade fysiker de gravitationsvågor som följer av Einsteins allmänna relativitetsteori från 1915.

Efter månader av kontrollräkning vågade man i februari 2016 släppa nyheten och höll stor presskonferens på en vetenskaplig konferens.

Forskarna hade mätt effekten av att två svarta hål kolliderade och blev till ett, och fått rymden, själva rumtiden att gå i vågor.

Mätningarna kom 100 år efter att Einsteins teori var på plats. Genom detta har man också fått ett nytt sinne att studera rymden med. Där vi inte kan titta eller höra kan vi mäta upp gravitationsvågskvalp för att ta reda på vad som händer långt borta i universum.

Blir det inte ett sånt här fysikpris i år får man ställa sig frågan vad de väntar på?

Eller roa sig med det som i så fall får årets pris, som i så fall kan handla om kaosteori, eller märkliga kvantmekaniska fenomen som visar på en koppling mellan partiklar som är långt åtskilda från varann.

Men det mest sannolika är att vi kommer få höra mer om gravitationsvågor när beskedet kommer idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".