Forskarstrid om metan – osäkert hur mycket som läcker ut från Arktis

1:37 min

Uppgifterna att stora mängder metan läcker ut från havsbotten östsibiriska Arktis – och att det skulle kunna påverka klimatet drastiskt – ifrågasätts av metanforskare.

– Personligen oroar jag mig inte så mycket för en metanbomb säger Patrick Crill som studerar metan i sjöar och våtmarker.

Han är starkt kritisk till de resultat som tidigare publicerats i bland annat tidskrifterna Nature och Science. Här ges en bild av att det redan idag läcker ut stora mängder metan från det grunda havsområdet i Laptevhavet i östsibiriska Arktis. Bland annat i frågasätter han hur mycket metan som finns kvar när de gasbubblor som sipprar upp från havbotten till slut når havsytan och atmosfären.

Mycket av metanet kan nämligen brytas ner till koldioxid redan på sin väg upp till ytan.

Professor Örjan Gustafsson, också på Stockholms universitet, tillbakavisar kritiken. Han studerar metanutsläppen i Arktis och säger att förhållandena där inte går att jämföra med sjösystem.

– Oxideringshastigheten, alltså att det bryts ner till vatten och koldioxid är mycket långsammare däruppe. Det kan ta 500 till 1000 dagar för det att brytas ner, så det är en helt annat system än sjösystemen.

Men några mätningar av naturliga bubblor som sipprar upp från havsbotten i Arktis har inte gjorts, endast kontrollerade försök där man släppt metanbubblor som forskarna fångat upp och analyserat. Om de överensstämmer med verkligheten är osäkert.

Arktisforskaren Leif Andersson på Göteborgs universitet säger att det behövs mer forskning för att reda ut hur det ligger till.

– Den stora frågan är om läckaget ökar? Och hur fort det går? Är det så att det ökar tillräckligt mycket så hinner det inte oxidera utan kommer läcka ut och påverka klimatet, säger professor Leif Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista