Emanuelle Charpentier
Emanuelle Charpentier( t.h) i labbet med kollega. Foto: Foto: Annika Östman/SR

Genkniven kan belönas med ett kemipris idag

I dag är det dags för det tredje Nobelpristillkännagivandet, den här gången i kemi. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén spekulerar om vem som står på tur att bli Nobelpristagare.

Vem eller vilka får årets nobelpris i kemi? Inte lätt att gissa, eftersom kemipriset kan delas ut till så många olika slags upptäckter. Ofta går det till biokemi.

I så fall hör genkniven Crispr/Cas 9 till de topptippade. Genombrottet kom redan 2012, och har helt revolutionerat gentekniken och gjort genförändringar snabba och enkla - med tillämpningar både inom medicin och till exempel genmodifiering av grödor.

Att upptäckten inte redan uppmärksammats med ett Nobelpris tror somliga beror på att det pågår en infekterad patentstrid mellan upptäckarna Emanuelle Charpentier och Jennifer Doudna å ena sidan, och Feng Zhang som utvecklat metoden å den andra.

Men Nobelpriskommittén brukar gå sina egna vägar och skulle det bli ett pris till Crispr/Cas 9 finns dessutom fler namn som kan komma ifråga för att ha utvecklat tekniken.

Själv hoppas jag dock på ett solcellsmaterial. Inom loppet av bara några få år har materialet perovskit seglat upp som ett nytt effektivt och billigt alternativt för att bygga solceller.

Materialet bygger på ett naturligt mineral som hittades i Uralbergen redan på 1800-talet, men på senare år har forskare lyckats bygga nya syntetiska material baserat på perovskitstrukturen. Materialen är enkla att göra och exceptionellt bra både på att absorbera solljus och att omvandla det till elektricitet.

Mer om Nobelpriset 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".