Gimoverken i Uppland har under olika perioder drabbats av varsel, och anställda lämnar byggnaden.
När industrier varslar så drabbar det landsbygden hårt, visar en ny avhandling. Här Gimoverken i Uppland som under årens lopp har varslat personal. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Färre jobb i industri gör att landsbygden avfolkas

Det är inte förändringar i jordbruket, utan snarare färre jobb inom tillverkningsindustrin som gör att landsbygden avfolkas, enligt en ny avhandling.

Förutom bristen på industrijobb så lockas allt fler till städer där det finns utbildningar och serviceyrken. Det har en avhandling vid Umeå universitet kommit fram till.

Avhandlingen bygger på studier av vilka förändringar som har skett i arbete och befolkning på den svenska landsbygden från 1960 till 2010.

Den visar också att landsbygden utanför pendlingsavstånd till större städer minskar i befolkning.

Undantagen är där det finns mycket turism eller på platser som många vill flytta till när de blir äldre. Områden därifrån man kan pendla till större städer ökar i befolkning.

Referens: Martin Hedlund. Growth and decline in rural Sweden: geographical distribution of employment and population 1960–2010. Umeå universitet 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".