En äldre man med grått skägg gör tummen upp inklippt i bild på  runt rymdskepp som åker i rymden.
1 av 2
Kip Thorne var vetenskaplig rådgivare till filmen Interstellar. Foto: AFP / David McNew / Warner Bros
En vitklädd astronaut i ett islandskap.
2 av 2
Huvupersonen Cooper på en isplanet. Foto: Warner Bros/Taste PR AB

Nobelpristagaren i fysik bakom filmen Interstellar

"Allt är korrekt enligt gravitationsteorin"
4:09 min

Kip Thorne vann nobelpriset i fysik. Mindre känt är att han var vetenskaplig rådgivare till filmen Interstellar.

Nobelpriset i fysik gick i veckan till Kip Thorne, Rainer Weiss och Barry Barrish för deras upptäckt av gravitationsvågor.

Men redan 2014 blev Kip Thorne känd för en annan sak då han var med och initierade science fiction-filmen Interstellar. Han var faktiskt med långt innan regissören Christopher Nolan ens var påtänkt.

Kip Thorne ville skapa en film med korrekt rymdvetenskap som utgångspunkt, men som ändå var ett konstnärligt fritt verk.

Interstellar är en amerikansk science fiction-film som utspelar sig i en nära framtid där stora miljökatastrofer har inträffat, enorma dammstormar drar fram och mänskligheten håller på att duka under.

NASA planerar då en sista resa ut ur vårt solsystem för att hitta en ny plats för mänskligheten att bo på.

Men när Christopher Nolan väl kom in som manusförfattare och regissör så ändrade han hela historien. Men han lyckades inte ändra vetenskapen. 

Däremot blev det många och långa diskussioner mellan Kip Thorne och regissören. Christopher Nolan sa ofta vad han ville göra och så fick Kip Thorne gå hem och läsa på och försöka hitta ett sätt att få igenom det utan att det gick emot vetenskapen.

Men ibland sa Kip Thorne nej, när en idé verkligen inte var vetenskapligt möjlig, även om det kunde innebära veckor av tjat från regissören Christopher Nolan.

Kip Thorne delade nobelpriset i fysik med bland annat Rainer Weiss. Och Rainer Weiss berättar angående Kip Thornes ambitioner med att hålla vetenskapen korrekt i filmen Interstellar, att han gjorde EN kompromiss. Det finns alltså en sak i filmen som inte stämmer med vetenskapen.

– Han har bett oss alla att hitta den och jag har inte gjort det än. Så allt ska vara korrekt enligt gravitationsteorin. Åtminstone enligt Kip, säger Rainer Weiss.

I filmen Interstellar försöker huvudrollsinneharaven Cooper kommunicera med sin dotter Murphy från ett svart hål i framtiden, genom att bland annat slå ned böcker i hennes bokhylla. Detta skulle kunna tolkas som att han tar hjälp av gravitationsvågor som han kan styra.

Men när jag frågar Rainer Weiss om man skulle kunna använda gravitationsvågor på det sättet för kommunikation genom tid och rum, så är han försiktigt skeptisk.

– Jag tror inte gravitationsvågor kommer ha en så praktisk användning. De är för svåra att skapa och mäta, säger Rainer Weiss.

Men tillägger han lite kryptiskt "det betyder inte att naturen har valt att göra allt det man kan komma fram till enligt relativitetsteorin."

I filmen står Kip Thorne som vetenskaplig rådgivare. Det innebar bland annat att han skrev alla långa ekvationer man kan se på de svarta tavlorna, som skymtar förbi i professor John Brands kontor. Skådespelaren Michael Caine som spelar professor Brand hade dessutom Kip Thorne som förebild i sin tolkning av den åldrade professorn.

Kip Thorne berättar också att det var inte bara han som gav filmen vetenskap utan filmen gav faktiskt vetenskap tillbaka. Dataanimationerna av det svarta hålet, Gargantua till exempel, visade saker Kip aldrig tänkt på och resulterade i nya vetenskapliga artiklar.

– Du såg saker som jag inte såg för du hade ett mer öppet sinne. Och för en vetenskapsman är den här intuitionen jätteviktig om man vill komma utanför det mänskliga vetandets gränser. Det är livsviktigt för en vetenskapsman och det är underbart att se det hos konstnären, säger Kip Thorne till Christopher Nolan.

Strax efter filmen kom 2014, skrev Kip Thorne en bok där han förklarar vetenskapen i filmen, bland annat beskriver han gravitationsvågor. Boken heter "The Science Behind Interstellar".

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".