Richard H. Thaler får ekonomipriset
Foto: Chicago Booth och TT

Ekonomipriset tilldelas beteendevetaren Richard H Thaler

"För hans bidrag till beteendeekonomi"
1:33 min

Richard H Thaler, professor i ekonomi och beteendevetenskap, får Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Årets sista Nobelpristagare har tillkännagivits - eller "Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne", som ekonomipriset egentligen är, gick till den 72-årige amerikanen Richard H Thaler, som bland annat visat på "ägandeeffekten", det vill säga varför vi värderar ett föremål högre när vi äger det än när vi inte gör det. 

– Thalers bidrag har hjälpt dokumentera och analysera hur psykologi påverkat människors ekonomiska beslut, sa Göran K Hansson, ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien.

Kommittén säger att Richard H Thalers forskning har skapat det fält som nu kallas beteendeekonomi.

– Han har gjort forskningen mer mänsklig, avslutar de sin beskrivning av den amerikanske pristagaren. 

Efter tillkännagivandet deltog professor Richard H Thaler på telefon och fick frågor från reportrar, bland annat en om vad han, en professor i ekonomi, ska göra med prispengarna.

– Jag ska försöka spendera dem så ogenomtänkt som möjligt, svarade Richard H Thaler med ett skratt.

På sociala medier har många reagerat på tillkännagivandet, vissa med positiva tillrop och en del andra med förvåning över att ingen av Thalers kollegor fick vara med och dela priset.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".