Fem grå sotiga lärkor ligger till vänster, fem betydligt ljusare lärkor ligger till höger. De gråare levde vid sekelskiftet 1900, de ljusare är av senare  datum
De mörkrgrå lärkorna levde vid sekelskiftet 1900, de ljusare är av senare datum då luften blivit renare. Foto: Carl Fuldner and Shane DuBay, Chicagos universitet och The Field Museum

Döda fåglar berättar om historisk luftförorening

Uppstoppade fåglar med sotiga fjädrar
0:55 min

Sotiga fjäderdräkter hos fåglar på museum visar hur luftföroreningarna har förändrats i amerikansk industriregion

Hur tar man reda på hur luftföroreningarna såg ut för hundra år sedan? Det kan vara svårt eftersom det var ont om provtagning på den tiden.

Men nu har amerikanska forskare undersökt fjäderdräkten på drygt 1300 gamla döda fåglar som de har hittat i olika naturhistoriska samlingar från tiden 1880 fram till idag.

När de här fåglarna levde flög de omkring i industriregionen Chicago, Detroit och Pittsburgh. Forskarna har jämfört hur sotig fåglarnas fjäderdräkt har varit under olika perioder. 

De sotigaste fåglarna var de som levde under det första årtiondet av 1900-talet, alltså 1900-1910, då koleldningen var omfattande.

Studien visar att dagens fåglar har mycket renare fjäderdräkt, tack vare mindre koleldning och bättre förbränningsteknik, skriver forskarna i tidskriften PNAS.

http://www.pnas.org/content/early/2017/10/04/1710239114

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".