Teckning på två förarlösa jordbruksmaskiner.
Illustration från projekt på Rise där man undersökt hur autonoma maskiner kan användas i jordbruket. Här två eldrivna maskiner som radhackar en gröda. Foto: Lighthaus Industrial Design

De kan ersätta dieseltraktorn

Kan laddas med solceller eller vindkraft
1:05 min

Självkörande elmaskiner kan leda till lägre kostnader och mindre utsläpp från växthusgaser. Det menar forskningsinstitutet Rise.

Rise har, i simulerade situationer, tittat på hur en konventionell dieseltraktor kan ersättas av autonoma, batteridrivna maskiner på en 200 hektar stor bondgård under ett år.

Projektledare Jonas Engström förklarar varför de nya maskinerna i förlängningen skulle kunna hjälpa till att göra jordbruket fossilfritt.

– Har man en batteridriven maskin så kan man ladda den med solceller eller vindkraftverk som man har på gården. Den stora frågan då är om man klara av jordbrukets maskinbehov med en batteridriven maskin, vilket vi testat i den här studien, säger han.

Men för att det ska fungera har Jonas Engström och hans kollegor fått lägga till att maskinerna ska vara autonoma.

– Om en förare ska köra så behöver maskinen klara av en hel arbetsdag, vilket gör att det blir ett stort och dyrt batteri. Men med en autonom maskin som istället kan arbeta dygnet runt så kan den åka och ladda när den behöver istället, säger Jonas Engström som betonar att det återstår en hel del praktiska tester innan dessa autonoma och batteridrivna maskiner kan komma i drift.

Men hur ovanligt är det med kombinationen autonoma maskiner i jordbruket som går på batterier?

– Det som är unikt med den här studien är att vi tittar på en hel gårds maskinbehov med många olika moment med allt från sådd till skörd.

Resultaten av beräkningarna visar att det bör vara möjligt att ersätta en konventionell traktor på 160 kW med två autonoma batteridrivna maskiner med en motor på 36 kilowatt och ett batteri på 113 kWh vardera.

Referens: Jonas Engström. ”Batteridriven autonom jordbruksmaskin – simulering av maskinaktiviteter på en svensk gård”. SP Rapport 2017:27.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".