En leksaksbil står framför ingången till den lägenhet
Här i en lägenhet i Monrovia smittades en barnfamilj av ebola under 2015. Foto: Malin Palm/TT

Vaccin mot ebola ska testas på barn

Barn saknar nu helt skydd mot smittan
1:49 min

Var femte person drabbades av blödarsjukdomen ebola i Västafrika var ett barn. Ett vaccin testas nu för att skydda den sårbara gruppen mot framtida utbrott.

Det är nu ett och ett halvt år sedan utbrottet av ebola tog slut i Västafrika. Ungefär 20 procent av dem som drabbades var barn. 

 – Om det blir ett nytt utbrott är det väldigt viktigt att det finns ett vaccin som är godkänt för barn, säger Beth Ann Coller, chef för kliniska prövningar på  läkemedelsbolaget MSD på det internationella hälsomötet i Uppsala.

Hennes bolag var det enda som hann ta fram och testa ett vaccin som visade sig vara effektivt och säkert under själva ebolautbrottet. Men på en sådan sårbar grupp som barn hann man inte testa vaccinet.

När vaccinet nu ska prövas på minst 800 barn i Guinea och Liberia – och troligen även i Sierra Leone och Mali – i Västafrika pågår inget utbrott av ebola. Det gör att man inte kan undersöka om vaccinet är effektivt på barn, utan bara om det är säkert och ger ett immunsvar.

Förutom vaccinet som visade sig vara effektivt på vuxna kommer också ett annat vaccin att testas, med eller utan ett medel som ska ge ökad effekt. Det är forskare från hälsovårdsmyndigheten NIH i USA, London School of hygiene and tropical medicine samt Institut National de la santé et de la recherche médicale i Frankrike som genomför de kliniska testerna.

– Ett immunsvar kan visa om vaccinet har en möjlighet att ge skydd, även om effektiviteten alltså inte går att mäta just nu, säger Beth Ann Coller.

Vaccinen som testas är fortfarande inte godkända. Det är alltså ett experimentellt vaccin. Det innebär att föräldrarna i Västafrika tar en risk när de låter barnen ingå i studien.

– Det är väldigt viktigt att delta, men är inte helt riskfritt eftersom det här är testprodukter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".